Culturen bij de buren

De buurt kleurt 2018...in Sint Pieter

Zondagmiddag 21 april organiseerde Buurtplatform Sint Pieter, Villapark, Jekerdal een Cultuurroute in de wijk. Doel van de dag en de route was om kennis te maken met ‘de meest bijzondere vormen van kunst en cultuur’ in de eigen buurt. Bewoners stelde hun huizen open en bijzondere locaties werden zichtbaar.

Opening
De start van de middag werd ingeluid door harmonie Sint Pieter 1890. Bij de Veldekekapel verzamelde zich een groot aantal buurtbewoners, bewonderaars en andere belangstellenden. Het openingswoordje was aan Bart Rousseau, vice voorzitter van het buurtplatform St.-Pieter, Jekerdal en Villapark, en Jan van der Meer, projectcoördinator van de buurtdag. De dag stond in het teken van ‘culturen bij de buren’. Te gast was de bestuursvoorzitter van Stichting Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 Huub Smeets. Hij heeft de speciaal door kinderen ontworpen buurtvlag bij de opening in ontvangst genomen.
foto: Jean-Pierre Geusens
Deze eerste editie van de Cultuurroute Sint Pieter is met veel enthousiasme ontvangen. Bezoekers konden op 21 locaties cultuur komen proeven. Bewoners stelde hun woning ter beschikking aan kunstenaars uit de buurt. Het Rietveldhuis van Jean en Truus Servais diende als podium voor de talentvolle pianist Wouter Bergenhuizen. Op de Observantenweg waren bezoekers welkom bij het Jeugdmuseum, met 20m² het kleinste museum van Maastricht. Op de vijfsprong in het hart van de wijk genoten mensen van een hapje en een drankje op één van de terrasjes en verspreid tussen de tafeltjes was er werk van verschillende kunstenaars tentoongesteld. Bezoekers konden verder smullen van moderne dans, beeldend locatietheater, dialectverhalen, een beeldende filosofieles in een kapsalon, fotografie uit de 19e eeuw en tango- en klezmermuziek van Kezjem.
foto: Jean-Pierre Geusens
De Buurt kleurt 2018
Bureau VIA2018 is samen met Tout Maastricht initiatiefnemer van De Buurt kleurt 2018. Het doel van De Buurt kleurt 2018 is de kandidatuur van Maastricht en de Euregio voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 bij de bewoners van Maastricht onder de aandacht te brengen. De buurten zijn als het ware de vaandeldragers voor cultuur en maken ieder zelf een buurtvlag die tijdens het evenement wordt overhandigd aan Bureau VIA2018. Het stokje wordt vervolgens doorgegeven aan een volgende buurt in Maastricht. Sinds juni 2012 hebben vele buurtplatforms van Maastricht het initiatief omarmd en het geïntroduceerd binnen een bestaand evenement, of zelf vormgegeven door de organisatie van een eigen buurtdag.
Gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Comissie investeert in uw toekomst