Coproductie Cultura Nova en Marseille Culturele Hoofdstad Europa 2013

Cultura Nova uit Heerlen maakt voor de 23ste festivaleditie deze zomer een coproductie met de organisatie van Marseille Provence Culturele Hoofdstad van Europa 2013.
Cultura Nova wordt samen met de organisatie in Marseille coproducent bij ‘Umami’, een culinaire familievoorstelling van het Belgische gezelschap Laika en het Italiaanse gezelschap Teatro Piccolo Principi. Een deel van de voorbereidingen van ‘Umami’ vinden plaats in Marseille en de montage, de laatste repetities én de première vinden deze zomer plaats in Heerlen tijdens festival Cultura Nova. Een week later beleeft de voorstelling haar Franse première wederom in Marseille. De organisatoren zijn heel blij met deze artistieke samenwerking, die het internationalebelang van Cultura Nova onderstreept.
Bovendien past deze coproductie mooi in de aanloop naar Maastricht en Euregio Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
Foto: Cultura Nova
Laika is een internationaal actief theatergezelschap uit België dat ‘theater der zinnen’ brengt. Ze hebben al verschillende voorstellingen met groot succes gepresenteerd bij Cultura Nova, waarbij voedsel en eten een belangrijke rol speelden; onder andere: ‘Cucinema’ en ‘Opera Buffa’. Dat waren voorstellingen voor volwassenen. De nieuwe zintuiglijke voorstelling ‘Umami’ (de vijfde smaak, ‘hartig’ naast zoet, zout, zuur
en bitter) is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar én voor volwassenen.
Teatro Piccoli Principi is een internationaal gerenommeerd, Italiaans theatergezelschap, dat al meer dan dertig jaar actief is op het brede terrein van theater voor een jong publiek. ‘Umami’ ontstaat uit een
artistieke samenwerking tussen Peter De Bie van Laika, Alessandro Libertini en Véronique Nah beiden van Piccoli Principi.

Gastronomie, kinderen en theater zijn de hoofdingrediënten van het creatieproces van ‘Umami’. Kundig verwerkt en gemixt, bieden zij een boeiend artistiek onderzoeksterrein. Denkt men alleen al aan de ongewone combinatie van ‘kinderen’ en ‘gastronomie’. Gastronomie wordt veelal gezien als een ingewikkeld geheel van culinaire regels, terwijl men eten bij kinderen beschouwt als het vervullen van een primaire behoefte. Dat idee wordt met de voorstelling ‘Umami’ onderuit gehaald.
Laika en Piccoli Principi gaan ervan uit dat kinderen wel degelijk in staat zijn om een combinatie van smaken, de presentatie van een gerecht of de kwaliteit van de bediening ervan naar waarde te schatten.

De productie van ‘Umami’ is in handen van Laika, Compagnia Piccoli Principi, coproducenten zijn Festival Cultura Nova, Le Volcan Le Havre, Les Grandes Tables de la Friche, Théâtre Massalia, Système Friche
Théâtre, Marseille Provence Culturele Hoofdstad van Europa 2013.
Gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Comissie investeert in uw toekomst