Rusland aan de Maas

De Grote Verandering. Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895-1917

Het Bonnefantenmuseum toont van 12 maart tot en met 11 augustus een unieke collectie van bijna 90 schilderijen afkomstig uit de twee belangrijkste Russische musea (het Tretjakov Museum in Moskou en het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg), en een aantal kleinere collecties. De tentoonstelling belicht de geboorte van de moderne kunst in Rusland, van 1895 tot 1917. Een uitzonderlijke periode van onophoudelijke innovatie en creativiteit die een beslissende invloed had op de mondiale ontwikkeling van de beeldende kunst. De tentoonstelling presenteert wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinsky, maar ook nieuwe ontdekkingen als Ilja Masjkov, Aristarch Lentoelov en Pavel Filonov. De meeste schilderijen waren nooit eerder in Nederland te zien, een deel van de werken is zelfs nog nooit buiten Rusland getoond.

De 'missing link'
Tussen 1895 en 1917 maakte het Tsarenrijk een periode van hevige veranderingen door. De conservatieve Russische samenleving werd opgeschud door een economische boom en groeiende internationale contacten. De schilderkunst speelde in deze culturele explosie een vitale rol. Kunstenaars als Malevitsj en Kandinsky maakten in Sint-Petersburg en Moskou deel uit van vernieuwingsgezinde kunstscènes, die verwikkeld waren in een ongekend levendig debat. Een zeer grote artistieke diversiteit is daarvan het meest zichtbare resultaat. Deze fascinerende periode is in het Westen onvoldoende bekend. Het Bonnefantenmuseum brengt deze missing link tussen traditie en vernieuwing in beeld en laat bezoekers de veelzijdige kracht van deze periode beleven.
© Ilya Mashkov; Staats Russisch Museum
Waardevolle collectie
De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013. De betrokkenheid van de Russische overheid maakt het mogelijk dat absolute topstukken uit de Russische kunsthistorie, die zelden of nooit hun museum verlaten, in Maastricht worden tentoongesteld. Niet eerder was een zo waardevolle collectie Russische kunst te zien in Nederland. Bruiklenen van dergelijke waarde en kwaliteit zijn vrijwel onmogelijk te verkrijgen, het is daarom ook zeer de vraag of er in ons land ooit nog een dergelijke tentoonstelling kan worden georganiseerd.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Dr. Sjeng Scheijen (Universiteit Leiden en artistiek directeur Nederland-Ruslandjaar 2013). Dit is zijn vijfde tentoonstelling met Russische kunst (eerdere tentoonstellingen o.a. voor Groninger Museum, National Gallery London, Drents Museum).

Randprogramma: datsja's, een Soirée Russe en meer
De tentoonstelling wordt geflankeerd door een uitgebreid educatief en evenementenprogramma. Gedurende de hele tentoonstelling zijn er in het museum lezingen, rondleidingen door museummedewerkers, speciale audiotours (ingesproken door Sjeng Scheijen) en workshops voor kinderen.

De Russische kunstenaars Marta Volkova en Slava Shevelenko hebben een 'Datsja-landschap' ingericht, waar verdiepende informatie bij de tentoonstelling wordt gegeven. Daarnaast hebben de kunstenaars een nieuw werk gerealiseerd. In deze datsja ervaren bezoekers wat de impact van bepaalde schilderijen uit de tentoonstelling is geweest op het persoonlijke leven van de kunstenaars.

Op 21 juni organiseert het museum een Soirée Russe. De Soirée haalt de Belje Notsji (witte nachten) van Sint-Petersburg naar Maastricht. Een avond in het museum gevuld met kunst, literatuur, dans, muziek en Russische gastronomie.

Kijk voor meer informatie op www.bonnefanten.nl
Gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Comissie investeert in uw toekomst