Maastricht Bells groot succes!


Met Maastricht Bells samen op weg naar Maastricht Culturele Hoofdstad 2018
 
Maastricht, 27 januari 2012 - Het klokkengebeier van de 250 kerkklokken en vijf carillons heeft, tezamen met de acht tonen van ruim 1500 handbellen, geklonken over heel Maastricht om het 50 jarige bestaan van het Conservatorium Maastricht feestelijk in te luiden. Het evenement verliep vlekkeloos en het publiek deed enthousiast mee op een zonovergoten Vrijthof. Juist nu het artistieke team de laatste hand legt aan het bidbook Maastricht & Euregio Culturele Hoofdstad van Europa 2018, is Maastricht Bells een prachtig voorbeeld van een cultuurproject waarbij heel de stad betrokken was.
 
Enthousiaste deelnemers
Meer dan 1.500 kinderen van groep 5 t/m 8 hebben vandaag het ingestudeerde muziekstuk ten gehore gebracht op het Vrijthof van Maastricht. Eén van de eerste scholen die zich aanmeldde voor het project is basisschool St. Aloysius.
 
Directeur Oirbons: “Ik vond de aanleiding voor het project mooi: het jubileum van het Conservatorium Maastricht, maar ook de achterliggende gedachte sprak me aan. Het is belangrijk voor kinderen om in aanraking te komen met kunst en cultuur. En zo’n kandidatuur is ook belangrijk voor de toekomst van de kinderen die hier in de stad wonen. Het instuderen van de muziek was goed afgestemd op de leeftijd van de kinderen. De kleuren van de handbellen correspondeerden met de kleuren van de vlag waarop de kinderen moesten reageren. De kinderen vinden het leuk om muziek te maken. Het was natuurlijk heel spannend om te oefenen en om mee te doen.”
 
Het concert – opening van het jubileumjaar Conservatorium
Deze vrijdagochtend speelden 250 Maastrichtse klokken, verspreid over de diverse wijken van de stad, samen met vier carillons in het centrum het stadhuiscarillon, het Servaascarillon, het carillon van de familie Vossen op de Kleine Stokstraat en 'De Paltz', de grootste reizende beiaard ter wereld, op het Vrijthof. Een instrument van meer dan 10.000 kilo aan bronzen klokken en voortgetrokken door een imposante Mack-truck van maar liefst 30 ton!
 
Ruim 1.500 kinderen kwamen vanaf 10.45 uur aan op het Vrijthof vanuit de vijf straten die er op het grote plein uitmonden. Zij werden door 135 jonge mensen begeleid, veelal studenten van de PABO en het Conservatorium Maastricht. Om 11.30 uur gaf burgemeester Onno Hoes het officiële startsein met de gouden vlag waarna onder leiding van dirigent Bart van Dongen en acht Conservatoriumstudenten de kinderen hun bellen lieten klinken op de maat van vlaggen in acht verschillende kleuren. Samen met de klokken van twintig kerken in de wijken en enkele carillons klonk tot 12.00 uur de compositie Maastricht Bells. Maastricht & Euregio Culturele Hoofdstad van Europa 2018 werd hiermee symbolisch ingeluid.
 
In de vroege middag worden op ‘De Paltz’ nog enkele werken van Maastrichtse componisten uitgevoerd door Frank Steijns en Gideon Bodden waarna de feestelijk dag om 18.00 uur overgaat in De Nacht van de Klassieke Muziek in Conservatorium Maastricht. Tot 20.00 uur is er een voorprogramma met jong talent uit Limburg. Vanaf 20.00 uur 
geven docenten en studenten meer dan 100 korte klassieke concerten, verspreid over het hele gebouw aan de Bonnefantenstraat 15, Maastricht.
 
Maastricht Bells, een groot(s) project
Maastricht Bells werd georganiseerd door verschillende partijen, te weten: Conservatorium Maastricht, Intro in situ (klankwerkplaats), Maastricht & Euregio Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Tout Maastricht, Kaleidoscoop en Frank Steijns, stadsbeiaardier.
 
De compositie Maastricht Bells is geschreven door Conservatoriumstudenten en hun docent Robert Platz. Het werk werd onder leiding van dirigent Bart van Dongen uitgevoerd door een 15-tal basisscholen uit Maastricht, Frank Steijns en diverse beiaardiers.
 
2.018 klokken brachten muzikaal een beweging op gang
Maastricht heeft de smaak te pakken. Maastricht Bells is een concert waar 2.018 klokken hun klank hebben laten klinken: de klokken in de kerktorens, de carillons en de handbellen op het Vrijthof.
Door massaal naar het Vrijthof te komen, liet de bevolking merken dat zij dit muzikale evenement waarmee liefde en respect voor historisch erfgoed als carillons en klokken aan de jeugd werd doorgegeven, waarderen. Alle kinderen krijgen van de organisatoren nog een bezoekje waarbij ze een certificaat krijgen dat hen ambassadeur maakt van Tout Maastricht, het programma dat Maastricht ondersteunt in haar missie Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 te worden.
Andere projecten worden met nog meer bevlogenheid vorm gegeven nu Maastricht Bells zo geslaagd is. Tout Maastricht hoopt de komende tijd vele Maastrichtenaren te bereiken die vaandeldrager van cultureel Maastricht zijn.
 

Meer informatie is te verkrijgen via:
Maastricht & Euregio 2018:
Chantal Kneepkens, 0031-6-14-04-31-37, chantal.kneepkens@via2018.eu
www.euregio2018.eu
 
Tout Maastricht:
Maud Douwes, 0031-6-12-40-12-30, maud.douwes@kunstactiefmaastricht.nl
Fotograaf: Jean-Pierre Geusens

Zie, hoor en lees Bells

Gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Comissie investeert in uw toekomst