Blog

"Toutes les femmes de Marseille sont des Pénélopes"

"Toutes les femmes de Marseille sont des Pénélopes".
"Ooit, de dag zal komen, ooit dan ontmoet u er een".
Een glunderende Marseillees belooft de vol ongeduld wachtende reiziger op de ferryboot dat zijn hart vol zal stromen met liefde. En hij voegt er aan toe: "Marseille verlaat je , om weer terug te keren naar Marseille."
Ik bekijk een video die getoond wordt op een van de vele tentoonstellingen die afgelopen weekeinde de opening van Marseille/Provence 2013 capitale culturelle de l'Europe markeerden.
Ik bekijk de video in een oude havenloods die tot tentoonstellingsruimte is omgebouwd. Adembenemend  is het uitzicht over de Middellandse zee waar om 17.24 le coucher du soleil sur la mer te zien is (de programmering krijgen ze er hier gratis bij).
Terwijl ik naar de film kijk, verdubbelt zich de werkelijkheid: een waanzinnig groot schip schuift mijn beeld binnen. Libanon ferry's.
De reiziger die ik op de film zie en wiens hart ik haast hoor bonzen, komt in real time aan me voorbij schuiven.
Hier komt de Mediterrane cultuur Frankrijk binnen varen. Die cultuur heeft zich genesteld tot in de vezels van de stad.
Wanneer we op zaterdagochtend op weg zijn naar Aix en Provence zien we bij het verlaten van de stad aan de rand van de autoweg, een soort geïmproviseerde Souks. Aan de rafels van de stad, kopen en verkopen mensen wat onverkoopbaar is (de programmering komt je hier aanwaaien).
Een jaar lang verbeeldt Marseille/Provence hoezeer de Mediterrane cultuur verbonden is met de stad, met Frankrijk, met de rest van Europa.
Die culturen zijn deel van ons geworden. Ze uitwissen heeft geen zin, verbeeldt een kunstenaar door een zebra onder een paar stevige waterkranen te plaatsen. Met geen mogelijkheid wijken de witte strepen van het beest voor het water.
De Mediterrane cultuur, naast zovele anderen, is deel van Europa geworden. We moeten haar wel nog in onze armen sluiten.
Maar ooit, zo belooft de oude Marseillees, de dag zal komen, ooit dan vinden we elkaar, Penelope.
 
Guido Wevers
14-1-2013