Blog

Elle danse seule

"Elle danse seule", zingt ze met een stem die sleept en vol woede zit. Het verlangen, de erotiek spat er van af.
Ze praat tegen de schaduw van haar geliefde en danst, ja danst, alleen.
"Elle danse seule"!
Dit lied klinkt door de ruimten van het Modemuseum in Hasselt.
Van geboorte Hasseltse, ondertussen uitgegroeid tot een ster in België en Frankrijk. In Parijs stond en staat ze in de Olympia: Axelle Red.
Zij zingt dit droeve liefdeslied dat klinkt als een paringsdans die niet op gang wil komen. Weemoedig en vol onvervuld verlangen. Een song waar je inderdaad beroemd mee kunt worden.
Vandaag is Axelle Red curator van een tentoonstelling in het Modemuseum in Hasselt. En wat voor een tentoonstelling.
Zij toont de inhoud van haar kledingkasten.
OK, denk je, als dat een mooie collectie is, waarom niet, maar de persoonlijke garderobe van deze zangeres blijkt veel meer te zijn dan een verzameling opmerkelijke kledingstukken. Haar garderobe geeft zicht op het werk van de grote Belgische mode-ontwerpers van de afgelopen 25 jaar. Ann Demeulemeester, Patrick Robyn, Raf Simons, Michel Perry, Maison Martin Margiela, Anouk Robyn, Walter van Beirendonck. 25 jaar van Belgische topontwerpers trekken aan je voorbij.
Tussen die creaties heeft ze dan ook nog werk van beeldend kunstenaars als Marlene Dumas, Sam Dillemans en Evelyne Axell gehangen. Om het geheel te complimenteren zijn er creaties van ontwerpers als Jean-Paul Gaultier om maar eens iemand te noemen en dit alles opgesteld alsof de catwalk zich elk moment in beweging kan zetten.
 
Hasselt glimt, deze vrijdagavond, en terecht. Ze mogen trots zijn op hun Axelle maar zeker ook trots zijn op hun Modemuseum. Het is niet de eerste keer dat directeur Kenneth Ramaekers Hasseltse zonen of dochters die het gemaakt hebben een kans biedt om een tentoonstelling in te richten. Maar met deze tentoonstelling heeft hij wel zeer de kern geraakt. Hier swingt het , hier vermengt verfijning en verbeelding zich, hier opent de bezoeker zijn eigen horizon. Hier zet Hasselt zichzelf op de kaart. Fashion Victim.
 
Drie jaar geleden troffen we elkaar. Wij, MCHvE 2018, en het Modemuseum.
Samen hebben we toen een researchproject opgezet: Mode Mapping geheten. Voor het eerst werd een staalkaart gemaakt van wie er in de Euregio betekenisvol met mode bezig was.
Een samenwerking tussen de Maastrichtse Fashionclash en het Modemuseum was het gevolg. Treffen tussen jonge ontwerpers uit de Euregio een volgende stap. Vervolgens werden Pop-up shops in Hasselt en in Maastricht ingericht. Binnenkort volgt er, als het goed is, eentje in Heerlen.
Jonge Euregionale ontwerpers vonden en vinden elkaar en het publiek vond en vindt de weg naar de ontwerpers.
Geen gemakkelijke weg. Nog steeds is de bezeten inzet van mensen als die van Fashionclash, van mensen als die van het Modemuseum nodig om deze fashionindustrie tot een leefbaar iets te maken.
Maar dat er iets gebeurd is, dat een toekomst zich aan dient, zie je in de jaarlijkse Fashionclash-bijeenkomsten in juni in Maastricht en dan nu deze tentoonstelling in Hasselt.
 
"Elle danse seule", zingt Axelle Red . Nu nog even. Weldra sluiten de geliefden elkaar met zekerheid in de armen.
 
Guido Wevers
28-01-2013