Provincie Limburg (NL)

Limburg is genoemd naar de burcht "Limbourg", gelegen aan het riviertje de Vesdre in de Ardennen, die de zetel was van een middeleeuws vorstendom waarvan ook een gedeelte van het Maasland ten noorden van Luik deel uitmaakte. Na de Napoleontische tijd voegden de grote mogendheden het gebied bij het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden, waartoe ook België behoorde.

Limburg grenst over een lengte van 195 kilometer aan Duitsland. De westgrens en een deel van de zuidgrens van de provincie is over een lengte van 130 kilometer tevens de grens met Vlaanderen. In het zuiden grenst Limburg ook aan Wallonië. In het noorden grenst Limburg aan de provincies Brabant en voor een klein deel aan Gelderland.

Europese provincie

Met een brede internationale oriëntatie op verschillende gebieden heeft Limburg een voorsprong ten opzichte van andere provincies. Ook op onderwijsgebied put Limburg sterke voordelen uit zijn Europese omgeving. Binnen een straal van 25 kilometer om Maastricht liggen vijf universiteiten, waarvan twee in Nederland. De in Maastricht gevestigde Rijksuniversiteit Limburg en het Academisch Ziekenhuis Maastricht
genieten een grensoverschrijdende reputatie vanwege hun specifieke medische opleidingen en medisch-technologische kwaliteiten. De Jan van Eyck-academie voor beeldende kunsten, het conservatorium en de
toneelacademie in Maastricht en de Nationale Vervoersacademie te Venlo zijn ook toegankelijk voor studenten uit het Duitse en Belgische grensgebied. De Europese uitstraling van Limburg kreeg een extra accent door het Verdrag van Maastricht dat in 1992 in het Gouvernement te Maastricht gesloten en getekend werd. Wanneer de toekomst van Nederland in Europa ligt, dan is Limburg nu al een provincie van Europa.

Culturele verscheidenheid

Limburg is een provincie met een grote culturele verscheidenheid. De Limburgse taal kent tientallen onderling verwante dialecten. Ook heeft zelfs het kleinste dorp zijn eigen harmonie- of fanfaregezelschap. Tot het levend cultureel erfgoed van Limburg behoren ook de plaatselijke schutterijen en tal van folkloristische evenementen.

Veel kerken in Limburg zijn van romaanse of gothische oorsprong en hun bezit aan kerkschatten -beelden, misgewaden, parafemalia- is vaak indrukwekkend. Ook de vele honderden veldkruisen en kapellen zijn kenmerkend voor het Limburgse platteland.

Limburg is rijk aan musea. Het bekendste is het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Provinciaal museum voor Beeldende Kunst, gehuisvest in een schepping van de Italiaanse architect Aldo Rossi. In Heerlen vindt men het Thermenmuseum, gebouwd op de resten van een oud Romeins badhuis. Het Limburgs Museum in Venlo heeft een algemene kunst- en cultuurcollectie. Uitgesproken streekmusea bevinden zich in o.a. Weert
en Venray. In Horst is het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum 'De Locht' gevestigd. Kerkrade huisvest het Continium, het eerste Discovery Center van Nederland.

Limburg heeft rijke schakering aan culturele en folkloristische evenementen. Intemationale bekendheid hebben o.a. het Wereld Muziek Concours (Kerkrade), de Intemationale Folkloristische Parade (Brunssum), de unieke kunst- en antiekbeurs TEFAF (Maastricht) en de Passiespelen (Tegelen).

 

Links

Gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Comissie investeert in uw toekomst