Regio Aken (D)

Werelderfgoed, nationaal park en bakermat van Europa! Het cultuurlandschap REGIO Aachen, de samenwerking tussen de StädteRegion Aachen, de Kreise Düren, Euskirchen en Heinsberg en de Stadt Aachen in het samenwerkingsverband Euregio Maas-Rijn, is geworteld in een geschiedenis van ruim 2000 jaar oud.

Het gebied strekt zich uit van het hoogveen in het zuiden en de Jülicher Börde in het noorden tot het gebied rond Keulen/Bonn in het oosten. Daar speelt het dynamische aanbod van Aken, met al zijn theaters, symfonieorkesten en de levendige, internationale universiteitscultuur een belangrijke rol. Maar niet alleen het stadsleven is de moeite waard: ook de rest van de regio mag bogen op een fascinerende culturele en landschappelijke variëteit.

Er zijn restanten te vinden van een bloeiend industrieel verleden, zoals de oude lakenfabriek in Euskirchen, de bruinkoolsteenberg met zijn spectaculaire uitkijktoren 'Indemann', en het Energeticon in Alsdorf, op het terrein van waar ooit de grootste cokesoven in West-Europa was. Al deze locaties geven een goed beeld van de structuurverandering die dit gebied doormaakt: van bloeiend industriegebied naar een nieuwe gebiedsvisie voor de toekomst. Want de REGIO is niet alleen geschiedenis, maar ook een modern gebied, waar technologie een belangrijke rol speelt, met wereldberoemde onderzoeksinstellingen en -centra, zoals het testcentrum voor spoorwegmateriaal met zijn 28 kilometer lange testbaanvak in Wegberg-Wildenrath en het Forschungszentrum Jülich, waar zelfs Nobelprijswinnaars werkzaam zijn geweest.

Maar grote delen van de regio hebben juist een landelijk karakter, variërend van de fraaie natuur van het Nationalpark Eifel in het zuiden tot uitgestrekte akkers met intensieve  landbouw in het noordwesten. Het gebied kent een sterke volkscultuur, met een aantal kleurrijke tradities, zoals het carnaval in Aken, Eschweiler en Stolberg, de Jungenspiele in Würselen of de Anna-Kirmes in Düren, een van de grootste volksfeesten in Duitsland.

Dit alles laat een diepe verbondenheid zien van de mensen met hun regio. Maar ook evenementen en instellingen van internationale faam, zoals de concertserie 'Spannungen' en de Internationale Kunstakademie in Heimbach, het gitaarfestival in Heinsberg, de ongeveer honderd musea en collecties van regionaal-historische betekenis, en hoogtepunten uit de beeldende kunst, zoals het Leopold Hoesch-museum in Düren, laten zien dat er enorm veel gebeurt op cultureel gebied in de regio.

Daarnaast biedt het gebied nog een rijke variëteit aan architectonische bezienswaardigheden, zoals de Dom in Aken (die op de Werelderfgoedlijst staat), en de oude binnenstad van Monschau, met zijn pittoreske vakwerkhuizen. Ondanks haar perifere ligging heeft deze regio altijd een voorbeeldfunctie gehad. Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar het planologisch ontwerp van Jülich als ideale stadsvorm in de renaissance, de indrukwekkende wederopbouw van de binnenstad van Düren na de Tweede Wereldoorlog en onlangs nog de bouw van de kapel in Wachendorf door de Zwitserse architect Peter Zumthor.

Maar geschiedenis noch toekomst van de regio zijn zowel in goede als in slechte tijden los te zien van de buurlanden Nederland en België. Het gebied is doortrokken van een fijnmazig netwerk van oude en nieuwe, vergeten en herontdekte verbindingen. Oude pelgrimswegen leggen sporen bloot van eeuwenoude spirituele ervaringen, in fietspaden omgetoverde oude treinsporen lopen door een afwisselend landschap, en de praktische samenwerking op het gebied van het streekvervoer ontsluit in het dagelijkse leven van mensen een stukje België of Nederland. De symbolische fusie tussen de Stadt Herzogenrath en haar Nederlandse buurgemeente Kerkrade tot de dubbelstad Eurode is een uitstekend voorbeeld van de toekomstmogelijkheden die de grensoverschrijdende samenwerking biedt. De REGIO Aken is de Duitse bijdrage aan het hart van Europa.


Links

Gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Comissie investeert in uw toekomst